За даними Державного комітету статистики України в березні, у порівнянні з попереднім місяцем, в Закарпатській області індекс споживчих цін становив 101,1 відсотка (по Україні – 101,4). Загалом же, якщо порівнювати з груднем 2008 року, цей показник на Закарпатті становив 105,5 відсотка, тоді як по Україні – 105,9 відсотка.
«Отож розмови про те, що на Закарпатті ціни вищі, ніж в Україні, – не відповідає дійсності, – каже начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорелов. – Навпаки, на Закарпатті одні із найнижчих ціни на продукти харчування. За статистикою, торік наша область за індексом споживчих цін займала 1-2 місця, нині – 5-6 місця. Тобто наш край – в десятці кращих областей України».
Однак, за словами Віктора Погорелова, загалом по Україні спостерігається тенденція до підвищення цін на продукти харчування. «Обласна державна адміністрація вживає всі законні заходи, аби стримати зростання цін», – відзначив Віктор Погорелов.
Головне управління економіки облдержадміністрації проводить постійний моніторинг рівня цін. Так, по Ужгороду проводиться щотижневий моніторинг вартості свинини, яловичини, сала, сирів, яєць, олії, ковбас, рису, капусти тощо на різних ринках, зокрема по вулицях Фединця, Бородіна, Бєлінського, Краснодонців. «На ринках ціни, як правило, нижчі, ніж середні по Україні. Зокрема, така ситуація на ринках по вулицях Бородіна та Краснодонців, – сказав Віктор Погорелов. – Якщо, до прикладу, по Україні картопля коштує від 3,5 до 4 грн., то в Ужгороді на ринку, що на Бородіна, її можна купити за 2–2,5 гривні».
Коли говорити про ціни на промислові товари, то, як повідомив начальник головного управління економіки облдержадміністрації, зростання цін спостерігається передусім на товари імпортного виробництва.
До Великодніх свят, на його думку, вартість продуктів харчування не підвищиться, крім, можливо, м’ясних виробів. Але про серйозне зростання цін не йдеться, повыдомили zakarpatpost.net в Управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.
|