«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 12:54:38

Головна » 2009 » Травень » 2 » Кубок УЄФА: українське «классіко» у дії



Кубок УЄФА: українське «классіко» у дії
13:12:28
 
Комфортна нічия - 1:1 у першому матчі півфіналу Кубка УЄФА проти «Динамо» робить «Шахтар» фаворитом у матчі-відповіді через тиждень.

 

Цікаво, чи займався хтось із наших соціологів дослідженнями на тему, як впливають на політичне життя перемоги донецького «Шахтаря»? Наскільки корелюються між собою досягнення футболістів і рейтинги політичних лідерів? Адже у суспільній свідомості футбольний «Шахтар» є не лише візитною карткою Донецького краю, а й власністю, улюбленим дітищем одного з лідерів певної політичної сил, тоді як «Динамо» Києва у тій же масовій свідомості залишається просто столичним клубом з великою біографією.

 

Втім, і без наукових досліджень зрозуміло, що перемоги «Шахтаря» додають перцю у традиційному протистоянні столиці і провінції...

 

Отже, новини робляться не лише у столиці, і коли п’ять років тому Ринат Ахметов, представляючи нового тренера «оранжево-чорних» Мірчу Луческу, говорив про завдання – привезти до Донецька Кубок УЄФА, це сприймалося як певний виклик у нашому футбольному житті. До того плани підкорення європейських вершин складали  лише у «Динамо».

 

Віднедавна це роблять у «Шахтарі» – обгрунтовано і конкретно, і, власне, два роки тому команда уже була майже готова максимально наблизитися до мети. Принаймні, тодішній склад з Тимощуком, Матузалемом, Елано, Маріка виглядав дуже переконливо. Не вистачило якихось деталей, можливо – внутрішньої переконаності у власних силах, спроможності стати врівень з європейськими грандами. 

 

Тепер, як здається після вчорашнього матчу півфіналу Кубка УЄФА у Києві, футбольний механізм донеччан не лише налагоджений за всіма технічними параметрами. У команди вочевидь з’явився характер, що дозволяє їй грати іноді у півсили у внутрішніх змаганнях, програвати нижчим за класом, але у єврокубках, але проти «Динамо» – ні за що. 

 

Кияни не перемагали донеччан з листопада 2007 року, Сьомін не може виграти у Луческу у трьох останніх офіційних матчах, «Шахтар» у європейському клубному рейтингу відчутно випереджає «Динамо» (20 і 43 місця відповідно) – така статистика значить для «Динамо» лише одне: відступати нема куди.

 

Столичний клуб не відступив, але й не виграв. Комфортна нічия - 1:1 робить «Шахтар» цілковитим фаворитом у наступному матчі-відповіді через тиждень.

 

Мілевський vs «Шахтар»

 

Склади обох команд учора не могли нічим здивувати – ані глядачів, ані суперників. Всі на місцях, всі добре знають одне одного, навіть за матчами у збірних своїх країн.

 

Щоправда, у киян не вийшов на поле Єременко, і це, як виявилося згодом, знизило загальнокомандну активність господарів. Відсутність же Кравця була просто фатальною, адже «Динамо» учора грало у півтора форварда. 

 

Найдорожчий, за оцінками експертів, гравець «Динамо» - Бангура, очевидно, бачить себе в іншому клубі і, певно, більше спілкується з своїм агентом, ніж з колегами на полі. Таке враження складається після його матчів протягом цього сезону, смугастого, наче зебра в африканській саванні. Гвінейський легіонер відверто випадає з командної гри, він іноді спроможний видати концертні номери, як у домашньому матчі проти ПСЖ, але загалом Ісмаєль, на жаль, так і не став динамівцем.

 

Можна сказати, що Сьомін учора помилився двічі: перший раз, коли поставив Бангура у старті, другий – коли замінив його у другому таймі на Гіоане. Тренер не «вичавив» з гравця, все, що той міг.

 

У футболі як у кожній командній грі є прийоми стимуляції гравця до активності. Один з них – не давати йому м’яча, змушувати до власних дій, до пошуку себе у грі, або ж навпаки – навантажувати так, щоб усім стало видно who is who.

 

Учора Бангура, здається, і треба було тримати на полі до останнього, він би хоч якось напружував захист «Шахтаря», а так - вийшов сухим з води, з поля.

 

За нього, за всіх у «Динамо» учора відпрацював Мілевський.         

 

Найкращий футболіст України, він підійшов до півфіналу проти «Шахтаря», що називається, заряджений на 101 відсоток. Недарма заявляв в одному з інтерв’ю ще взимку, що йому буде цікавіше грати у Кубку УЄФА саме з «Шахтарем», це, мовляв, для нас найбільш принциповий суперник. Слова не хлопчика, але мужчини, причому підтверджені ділом.

 

Мілевський і на одній нозі був найкращим у «Динамо» - цілком справедлива післяматчева оцінка від Сьоміна. 

 

Артема можна назвати організатором і натхненником  першого гола у матчі. Саме він змусив двічі помилитися Чигринського – той спочатку завалив нападника киян, а потім після розіграшу штрафного  невдало підставив ногу під м’яч, який адресувався Мілевському.

 

 Столичний клуб повів у рахунку, та, головне, динамівцям вдалося порушити ігрові зв’язки гірників у середині поля і на підступах до свого штрафного майданчика. Крайні захисники «Шахтаря» - Рац і Срна теж ніяк не могли розігнатися. Хорват очевидно довго відходив після безжалісного стику з Вукоєвичем на першій же хвилині матчу.

 

Гості довго не могли  вивернутися з-під динамівського пресу. Бразильська опора гірників - Фернандіньо, Жадсон, Ілсіньо, Адріано - видають на гору порожняк і лише на 32-й хвилині нагадали про себе справжніх. Провал по центру оборони киян і Ілсіньо з Адріано миттю вискакують проти одного Богуша. Той зіграв несподівано, у підкаті, ногами, і можливо лише це врятувало господарів від неприємностей.

 

По суті перший тайм можна було записати в актив господарів, і коли Корреа перед самим свистком на перерву ще й влучив у штангу, здавалося, що «Динамо» поставило у грі більше запитань, ніж «Шахтар» заготував відповідей.

 

Сьомін vs Луческу

 

Коли гравці обох команд добре знають індивідуальні можливості, манеру гри одне одного і можуть передбачити тактичні дії  кожного з суперників, слово залишається за тренерами. 

 

Невже Луческу, помітивши перед перервою розминку Гіоане, зрозумів, що Сьомін зніме з гри одного з нападників – Бангура? Виходить, вгадав і зробив сильний хід у відповідь: Гладкий замість Адріано, а потім і Вілліана – паличку-виручалочку – ввів у гру.   

 

Заміни у Сьоміна послабили гру «Динамо», Луческу, навпаки, зміг переламати хід подій.

 

Мілевський ще тягав по всьому полю Чигринського, змушував його відверто фолити, хапати за футболку. Артем ще міг забити красень-гол, коли на 53-й хвилині б’є головою в падінні, ще нагадав про себе фірмовими ударами Алієв, але відчувається, що гості дедалі більше опановують ситуацію.

 

Вони уже вільно тримають м’яч, демонструють багатоходівки, і Вілліан раз-у-раз переграє Каддурі.  

 

68-ма хвилина  ставить усе на місця. На гол Фернандіньо у киян відповісти уже не вистачає сил.

 

Та головне, що не виявилося додаткових аргументів у Сьоміна. Вихід Черната замість Корреа був просто порожнім ходом. Динамівці з кожною хвилиною зменшували оберти, тоді як гірники уже дозволяли собі просто убивати час.

 

Отже, тривіальна фраза про те, що все вирішиться у матчі-відповіді через тиждень у Донецьку, залишається актуальною, хоча, зрозуміло, «Шахтар» має цілком певну перевагу і не лише  у вигляді «гостьового» гола.

 

За організацією гри, за добором гравців «оранжево-чорні» були учора сильнішими. Завдання-мінімум виконане, причому досить упевнено. Столичному клубу треба буде стрибнути вище голови, аби  переграти «Шахтар» у гостях.

 

P.S. З 27 гравців, які вийшли у складі наших найсильніших клубів, лише семеро мали українське громадянство. Привіт Олексію Михайличенку, якому через місяць виводити збірну України на принциповий матч проти Хорватії.

 

Олег Савицький
 
 
Фото shakhtar.com
Категорія: Спорт | Переглядів: 569 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
Партія регіонів назбирала 300 депутатів, щоб переписати Конституцію
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...