«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 09:26:42

Головна » 2009 » Травень » 11 » Закарпаття: Вперше в Україні воїнам, які воювали по обидва боки фронту у Другій світовій – відкрили монумент Слави



Закарпаття: Вперше в Україні воїнам, які воювали по обидва боки фронту у Другій світовій – відкрили монумент Слави
20:47:15
 
9 травня 2009 року,  у Буштині, Тячівського району відбулася  церемонія відкриття і освячення пам’ятника жертвам другої світової війни.

 

Вперше в Україні на меморіальних плитах  монументу викарбувані поряд імена та прізвища воїнів, які воювали по обидва боки фронту, на «Красному полі» та замучених у радянських, угорських і німецьких таборах.

 

Церемонія розпочалася з освячення монументу, композицію освячували  священики різних конфесій. Біля Обеліска Слави зібрались ветерани та чимало односельчан. Свято продовжувалось привітаннями ініціаторів дійства і  виступами буштинських дитячих колективів. Вшанувати символічну могилу загиблим воякам, прибули також, представники Угорського консульства в Ужгороді , представники влади, громадських та політичних організацій.

 

Рішення реконструювати пам’ятник,  було прийняте депутатами Буштинської селищної ради, які вирішили покласти крапку на протистоянні дітей та внуків  односельчан, які з різних обставин воювали один проти одного.

 

«Багато моїх рідних загинуло у цих боях, тому, сьогодні я щасливий, що ми зуміли зробити перший крок до довгоочікуваного примирення, і тепер вшановуємо  всіх буштинців, які загинули у другій світовій війні, незалежно від національності, віросповідання та на чиїй стороні вони воювали», - констатує голова СМТ. Буштина Іван Сабадош.

 

Після реставрації пам’ятника, на місці п’ятикутної зірки та  радянських символів, встановлені хрест і скульптурна композиція в образі Божої Матері та Ісуса Христа з Ангелами, яка виготовлена скульпторами Томашевським Б. та Тишкевичем В., а монтажні і реставраційні роботи виконані фахівцями фірми «Олена», директор Габор О.В, повідомила zakarpatpost.net Михайлина МАНЗУЛИЧ, керівник прес-служби обласної ОО УНП. 

 

«Пошук прізвищ людей, що загинули у ті часи, вівся скрупульозно та толерантно, узгоджувалось кожне прізвище. На разі, на плитах монументу, вказані імена воїнів, що загинули у радянських, угорських і німецьких таборах. Та це лише початок, бо цей  пошук імен загиблих продовжується, аби кожне прізвище знайшло своє місце на плиті символічної могили», - розповідає   голова Закарпатської ОО УНП – Іван Габор, який, являється автором композиції пам’ятника і здійснював безпосередньо керівництво реставраційними роботами.

 

Також Габор І. зауважує, що «відкриття такого Меморіалу можна вважати прецедентом, бо такий об’єднавчий проект реалізований вперше, і ми, повинні розуміти - це не просто День Перемоги, а День пам’яті всіх загиблих людей,  яких доля проти їх власної волі, розкидала по обидва боки фронту».

 

«Дуже поважаю тих людей, які зуміли відновити пам’ять про наших загиблих рідних. Адже, сьогодні, залишилось мало людей, які пам’ятають ті жорстокі часи. А тепер, завдяки цій споруді, про нас будуть знати і пам’ятати, наші нащадки»,  - ділилася враженнями вдова ветерана Великої Вітчизняної війни – Юлина Богачик.
 
 
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 549 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...