Лікарі радять ранню городину промивати і вживати в невеликій кількості.
Ранні редиска, помідори, огірки, капуста, різноманітна зелень, полуниця, черешня, що з’явилися в супермаркетах, магазинах, на базарах, притягують до себе, мов магніт.
Підійшовши до прилавка, рука так і тягнеться покласти до кошика ту весняну смакоту , аж тут внутрішній голос каже: «Стоп!».
У пам’яті відразу спливають випадки отруєнь ранніми овочами та фрази фахівців про те, що в ранній городині більше нітратів, аніж корисних речовин. То що, ранніх овочів не їсти, а лише дивитися на них?
Фахівці-лікарі кажуть, що їсти можна, але треба знати міру. Після зими перехід на нові продукти має бути поступовим, ранні овочі в меню повинні з’являтися в невеликій кількості, бо під час їх вирощування використовують пестициди, мінеральні добрива.
Ранню городину треба купувати лише в супермаркетах, магазинах, бо їх там перевіряють працівники СЕС, або на базарах, де контроль за якістю здійснюють працівники ветеринарної медицини. І в жодному разі не купувати городину, якою торгують на тротуарах, стихійних ринках, бо в ній може бути перевищена норма нітратів, залишки пестицидів, важкі метали. Такою продукцією можна отруїтися.
На вихідних завіталана «Зелений ринок» в Ужгороді. Тут все є, чого тільки душа бажає. Приватний підприємець з Ужгорода Оксана продає зі свого прилавку різноманітну городину - і шалату, і помідори, огірки, полуницю. За кілограм ягід править 15 грн. Каже, що три тижні тому продавала по 45 грн. Запитую, чи вживала сама ягоди цьогоріч.
- Ягоди привозить мені одна сім’я з Широкого Виноградівського району вже третій рік. Цим людям довіряю. Жодного разу не було, аби покупці нарікали на отруєння. Мій 9-річний син Денис буває, що вхопить і з’їсть і не помиту ягоду. Сама смакую всім, що продаю, і жодного разу не було проблем зі шлунком, - запевняє жінка.
Ветеринарний лікар лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Зеленого ринку» Людмила Замлинська для «НЕДІЛІ» повідомила, що працівники лабораторії регулярно проводять дослідження на нітрати. На щастя, цього року не було випадків, аби показники досліджень на нітрати перевищували допустимі норми. Пані Замлинська радить не зловживати ранньою городиною та черешнями, не вживати натще серця, а також ретельно промивати їх перед вживанням і не купувати на стихійних ринках, де вона продається в антисанітарних умовах - продукцію на стихійних ринках спеціалісти не перевіряють.
Перед входом у ринок, поруч з проїжджою частиною, двоє молодих людей – чоловік та жінка років 28 – продавали полуницю з картонних ящиків. За кілограм відбірної правлять 15 грн., дрібної – 12. Люди проходять, питаю про ціну і йдуть. З шести людей кілограм купила жінка 65 років. Продавці, які перепродують товар, нарікають, що нині люди краще куплять кілограм м’яса, а ніж полуниць. Криза змушує обмежуватися у споживанні вітамінів.
Помітила, що і за черешнею нема черг, правлять за них по 8-10 грн. за кг.
Тетяна ГРИЦИЩУК, спеціально для газети «НЕДІЛЯ»
|