«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:51:45

Головна » 2009 » Липень » 9 » Закарпаття: Сертифікати колишніх учнів румунських та угорських шкіл, часто не відповідають паспортним даним їх власника



Закарпаття: Сертифікати колишніх учнів румунських та угорських шкіл, часто не відповідають паспортним даним їх власника
18:35:29
 
У четвер в Ужгороді відбулась прес-конференція на тему «Громадське спостереження вступної кампанії до ВНЗ на Закарпатті», організована Громадянською мережею ОПОРА та Карпатським агентством прав людини «Вестед» в рамках Всеукраїнської кампанії моніторигу вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

 

До виступу були запрошені Володимир Феськов, співкоординатор кампанії громадського спостереження, Дмитро Бєлов, відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ та Олена Мельник, відповідальний секретар приймальної комісії ЗакДУ.

 

Обговорення розпочали з кампанії спостереження, яка розпочата з 29 червня і триватиме до 29 серпня. Основними завданнями моніторингу є робота приймальних комісій, опитування абітурієнтів на предмет зрозумілості процедури вступу до ВНЗ, а також регулярна перевірка забезпечення роботи та поновлення інформації у он-лайн системі «Конкурс».

 

Володимир Феськов, активіст КАПЛ «Вестед» заявив, що основним каменем спотикання вступної кампанії, є зарахування до ВНЗ на основі сертифікатів ЗНО. Саме їхні результати повинні в безальтернативному порядку замінити вступні іспити, інакше нема сенсу в тестуванні. Минулого року 6 ВНЗ України поплатилися своїми ліцензіями за альтернативний порядок вступу всупереч вимогам МОН, а 32 сьогодні перебувають під наглядом.

 

Забезпечити прозорість та відкритість процедури вступу, покликана інформаційна система «Конкурс» (http://www.vstup.info). З її допомогою кожен абітурієнти матиме змогу в он-лайн режимі відслідковувати ситуацію в конкретному ВНЗ за певною спеціальністю, порівнюючи свої результати з данними інших абітурієнтів. До того ж, система цього року стала ще зручніша, та дозволяє здійснювати пошук на основі спеціальностей, окремих ВНЗ чи регіонів.

 

Контроль за щоденним оновленням інформації приймальними комісіями – одне з основних завдань Опори. Таким чином на веб-сайті можна буде відслідковувати не тільки загальну інформацію про набір на окремі спеціальності, але й повний перелік усіх абітурієнтів, що подали заяви, включно з їх прізвищем, кількістю набраних балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та наявністю пільг на вступ. Саме велика кількість останніх вважається ще однією загрозою вступної кампанії, адже кожен такий абітурієнт, проходить поза тестуванням, посуваючи при цьому абітурієнтів із сертифікатами в держзамовленні. В разі суттєвої збільшення кількості «пільговиків» в порівняні з минулими роками, Опора буде подавати запити до компетентних органів на предмет перевірки інформації.

 

Також, аби процес моніторингу був оперативним та комунікативним – створена гаряча лінія для абітурієнтів, що діятиме до 29 серпня. ЇЇ номери в Закарпатській області:  8(066) 317 36 13 та 8 063 287 34 34. Зателефонувавши по них, вступник зможе повідомити спостерігачів про порушення його прав з боку приймальних комісій ВНЗ.

 

Окрім того, для уникнення минулорічної проблеми з фальсифікуванням сертифікатів було створено виробничо-інформаційну систему «Освіта», яка функціонує в мережі Інтернет за адресою http://www.osvita.net. Серед іншого, вона дозволить приймальним комісіям оперативно перевіряти подані абітурієнтами документи про освіту.

Олена Мельник, відповідальний секретар приймальної комісії ЗакДУ зазначила, що університет визначив на кожен напрям підготовки не один фаховий предмет - а кілька, що дозволяє абітурієнту вибрати для участі у конкурсі предмет, з якого він набрав найбільшу кількість балів. Таким чином, вступник може заздалегідь покращивши свій рейтинговий стан.

 

Дмитро Бєлов, відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ, в свою чергу розповів, що перші дні роботи приймальна комісія працювала виключно в режимі консультування, адже профільне міністерство не встигло оформити абітурієнтам документи потрібні для вступу, а саме сертифікати ЗНО та атестати про повну загальну середню освіту. Також, багато з них містять помилки, особливо в прізвищах, іменах та іменах по батькові. Усугубила ситуацію й наявність нашої регіональної полімовності. Сертифікати колишніх учнів румунських та угорських шкіл, часто не відповідали паспортним даним їх власника. Те саме і з атестатами. В такому випадку, приймальна комісія не має право приймати заяви на вступ до вишу. Усіх абітурієнтів з подібними проблемами, в терміновому порядку направлено до УЦОЯО та їхніх шкіл, для усунення усіх розбіжностей. В інакшому випадку, молода людина не зможе вступити до ВНЗ цього року.

 

Доволі дивним фактом, на думку пана Дмитра, є збільшення кількості абітурієнтів пільгових категорій. І це при тому, що цього року їхній перелік був суттєво зменшений.

 

Пані Олена Мельник, звернула увагу на те, що до цих пір на сайті «Конкурс» не виставлені дані по державному замовленню. При цьому міністерство, запевнило що вони будуть внесені автоматично, без участі ВНЗ. Пізніше, ним же, було надіслано листа в якому було запрошено представника від закладу до Києва, для отримання інформації, де виявилось, що по ЗакДУ держзамовлення знаходиться на погодженні з акредитаційною комісією, адже нещодавно ВНЗ проходив повторну акредитацію деяких спеціальностей.

 

Дмитро Бєлов, в свою чергу зазначив, що УжНУ держзамовлення отримав, але в базу даних інформація з невідомих причин досі не внесена. Також, застарілою є оприлюднена на сайті інформація щодо плати за навчання. І це при тому, що нові суми були подані до міністерства вчасно.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 625 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Гривні загрожує обвал до 16 гривень за долар
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...