«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 10:24:48

Головна » 2009 » Липень » 28 » Закарпаття: В Білках встановили пам’ятник найсильнішому чоловікові XX століття



Закарпаття: В Білках встановили пам’ятник найсильнішому чоловікові XX століття
14:28:26

Закарпатський Кротон матиме спину Василя Вірастюка.

 

26 липня в селі Білки Іршавського району відбулося урочисте відкриття пам’ятника найсильнішому чоловікові XX століття Івану Фірцаку Кротону, приурочене до 110-ї річниці з дня його народження.

 

Пам’ятник споруджено на кошти народного депутата України від БЮТ Олександра Кеменяша. Автор пам’ятника – молодий скульптор із села Кушниця Микола Глеба витесав скульптуру з цільної мармурової брили. Весь процес роботи над монументом тривав близько двох років й супроводжувався деякими складностями. Так, приміром, на жодній із фотокарток Івана Фірцака не видно його спини. Саме тому позувати для скульптора погодився найсильніший чоловік Планети – Василь Вірастюк. Саме його спина тепер увіковічена у мармуровій скульптурі Кротона.

 

Право урочисто відкрити пам’ятник Кротону надали помічнику народного депутата України Олександра Кеменяша Антону Ліврінцу, який відзначив: «Я знаю, що при створенні скульптури позував Василь Ярославович Вірастюк, і саме тому робота вийшла такою живою і динамічною. Я гадаю, це символічно, що у граніті злилися легендарні постаті найсильніших чоловіків ХХ і ХХІ століть. Це підтверджує, що українська земля продовжує народжувати гідних чоловіків».

 

Сам Василь Вірастюк, як і обіцяв, приїхав на відкриття пам’ятника. В. Вірастюк разом з майстром спорту Іваном Дрогобецьким провели змагання закарпатських богатирів, які відбулися того ж дня. Також участь у святковій програмі взяв чемпіон Світових ігор з бодібилдингу Бейла Балог.

 

Переможцями змагань стронгменів стали: 3–4 місця посіли спортсмени, які набрали однакову кількість балів – Василь Маєвський з Мукачева та Євген Прозор з Ужгорода, 2 місце посів Іван Григоровський з Ужгорода, а найсильнішим став Євген Жеребак з Мукачева, повідомили zakarpatpost.net в прес-службі БЮТ в Закарпатській області.

 

В рамках святукувань голова сільської ради Василь Семенович Зейкан оголосив про присвоєння звання «Почесного громадянина села Білки» народному депутату Олександрові Кеменяшу, скульптору Миколі Глебі та Василеві Вірастюку.

Закінчилося святкування концертом за участі іншого визначного іршавчанина –  Народного артиста України Івана Поповича.

 

Для довідки. Кротон (Фірцак Іван Федорович) 1899 – 1970. народився 29 липня в с. Білки Іршавського району Закарпаття. Був артистом відомого цирку «Герцферт» (Прага), з яким об’їздив весь світ. В афішах його називали Іван Сила. Під час виступів Кротон рвав ланцюги, гнув пальцями цвяхи, лежав на битому склі, тримаючи на собі 500 кілограм ваги. В 30-х роках минулого століття Кротон повернувся в Білки, де згодом працював в міліції. Він не припиняв свої виступи аж до смерті, виступаючи в містах та селах. У Кротона було 8 дітей, помер Іван Федорович Фірцак у с. Білки 10 листопада 1970 року, де і похований.
 
 
 

 

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 447 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...