«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 11:53:10

Головна » 2009 » Жовтень » 11 » Президентські перегони без інтриги. Куди подівся рейтинг Яценюка?



Президентські перегони без інтриги. Куди подівся рейтинг Яценюка?
08:40:18
 
Шкода. Дійсно шкода, що так зарано виявилось: Арсеній Яценюк настільки «технічний» кандидат, що не дотяг навіть до офіційного старту президентської кампанії.

 

Учора Центр соціальних і маркетингових досліджень «СОЦІС» презентував якраз напередодні старту рейтинги основних конкурентів за президентський пост.  За 100 днів до дня виборів  Віктор Янукович отримав 28,7%, Юлія Тимошенко – 19,0 %. Арсеній Яценюк у порівнянні з липневим дослідженням того ж Центру впав у рейтингу більше ніж на третину, здобувши лише 8,2%.

 

Про інших говорити й не будемо. Достатньо того, що витворив з усією кампанією, позбавивши її будь-якої інтриги, Арсеній Петрович. «В кампанії є два реальних лідери,  - так і сказав з цього приводу виконавчий директор «СОЦІСу» Олександр Стегній. -  Питання, хто вийде до другого туру, є малоінтригуючим, настільки є високою ймовірність виходу до другого туру саме Януковича та Тимошенко».  

 

А що ж далі? А тут якраз слід згадати про кандидата з 2,8 відсотками. Він заслуговує на увагу виключно через своє нинішнє положення. Котре, незважаючи на відсотки, змушує його бути надзвичайно активним кандидатом. Бо Віктор Андрійович (так, ви здогадались, мова йде про діючого президента) є надзвичайно зацікавленим у тому, що буде далі. Ці далі можуть бути достатньо похмурими в разі перемоги Тимошенко. А можуть – як не дивно після 2004-го року – набути теплих відтінків.

 

Схема «Ющенко – технічний кандидат Януковича» досить елегантно вписується в торги Януковича з Яценюком, котрого, як подекують багато джерел,  весь цей час підтримував один з «гаманців» Януковича-2004 Дмитро Фірташ.  Звичайно, такі оборудки вимагають димової завіси. І вона пішла. Дивно, але майже підгадавши під оприлюднення останніх соціологічних даних «СОЦІСу».

 

У ЗМІ було запущено добру дозу інформації про… змову регіоналів з бютівцями. Причому, закидали грамотно: це не якісь виступи невідомих людей, що їх можна піддати сумніву, оскаржити, посміятися. Ні, це були виступи високих чиновників, котрі на перший план висували не «викриття злочину», а саме аналіз подальших подій і ситуації в державі. Аналіз, аби до міфічної змови вже ставилися як до доконаного факту? 

 

Насамперед заступник голови СП, представник Президента в парламенті Ігор Попов звинуватив БЮТ і Партію Регіонів у голосуванні «з ключових питань». Чому саме по собі таке голосування шокувало шановного фахівця з питань виборчих процесів (Попов, нагадаємо, довго очолював Комітет виборців України), невідомо. Як би не ставилися одне до одного бютівці й регіонали, але не голосувати з питання тільки через те, що його виніс прямий опонент – блюзнірство.

 

Попов же цей момент проскочив. Зате відзначив голосування і заговорив про змову: «Принципові й чесні політики… повинні прямо сказати своїм виборцям: представники Партії Регіонів і БЮТ у Верховній Раді домовилися з ключових питань голосувати спільно. А не замилювати людям очі заявами про змову на Банковій».

 

Загалом же, на думку Ігоря Попова, парламентарям (особливо від БЮТ) слід припинити творити «протиприродні об’єднання і перестати нав’язувати народові міф про єдиного демократичного кандидата». А ось це вже, як-то кажуть, «тепліше».

 

Справа в тому, що майже у тому ж часовому вимірі представники інтелігенції і ділових кіл Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Чернівецької і Закарпатської областей звернулися до потенційних кандидатів у президенти з відозвою. Зверталися вони саме до Ющенка, Тимошенко, Яценюка, Тягнибока, ще когось там… словом, не до Януковича, зважте.

 

А суть відозви в тому, що Ющенкові нагадали 2004 рік, коли перемогти на виборах нинішній глава держави зміг тільки через те, що його прихильники об’єдналися. Крім того, Віктору Андрійовичу нагадали: Юлія Тимошенко тоді зняла свою кандидатуру на його користь. Але й це ще не все.

 

Ющенкові прямо сказали: у нього зараз немає жодних шансів одержати перемогу на виборах, а головне – суспільство «не має раціональної потреби в цьому». Інтелігентно і делікатно нашому гарантові вказали, що ні шансів, ні потреби нема. Хай уже лишиться того всього і дасть змогу працювати реальному лідерові. Підлеглі ж Ющенка побачили в цьому змову.

 

Який, на Бога, міф? Про єдиного кандидата? Чи про потребу нації в лідерові? Чи, може, міфом називають що завгодно, аби відвернути увагу від химерних передвиборних оборудок? Коли повернутись до того ж свіжого рейтингу, не можна не зауважити, що у порівняні з липнем рейтинги у основних двох кандидатів зросли так: в Януковича на 0,9%, а у Тимошенко – на 2,1%.

 

Все логічно й за законом збереження енергії: раз в одному місці (у Арсенія Яценюка) відібралось, то воно не може пропасти, а мусить з’явитись в місці іншому. От воно (рейтинг Яценюка) й з’явилось у вищевказаній пропорції. А тепер відкинемо будь-яку заангажованість й відповімо на запитання, керуючись виключно законами елементарної арифметики: ну, й чиїм технічним кандидатом був Арсеній Яценюк, коли його рейтинг почав повертатись до основних претендентів на булаву ось у такому співвідношенні?

 

А щодо відсутності інтриги… Авторові можуть закинути, що інтрига збереглася, оскільки у основних кандидатів шанси майже рівні. Та де там рівні!  Були б рівними – хіба б Банкова продукувала арсеніїв-техніків? Тепер варто слідкувати за її порухами: до офіційного висування кандидатів час ще є, можуть бути ще які завгодно «техніки». Але ресурсу навряд чи вистачить на повторення шаленого прориву відважного Арсенія. А “лохи”- олігархи закінчились на Мистецькому Арсеналі. Тому інтриги й не буде.

 

Олег Марущак (Центр оперативного журналістського реагування)
 
 
 

 

 

Категорія: Політика | Переглядів: 1106 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Мукачеві митрополит Київський і всієї України відслужив літургію на честь 650-річчя Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря
Личная месть Левочкина Шуфричу – интрига, изящно доведенная до конца указом Президента о назначении министром МЧС Балоги
Суд виніс вирок 12 міліціонерам, які били і грабували туристів у Криму
Упродовж 5-ти років у регіоні діятиме Програма будівництва розплідників і ферм із розведення диких тварин та птахів
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Тимошенко запропонувала альтернативу підвищенню пенсійного віку
Закарпатські партії об'єднаються через загрозу репресій, утвердження тоталітаризму та деукраїнізацію
Loading ...

Всього коментарів: 1
11.10.2009
1. oka13 [Матеріал]
Олег Марущак (Центр оперативного журналістського реагування)- На замовлення Ю.В.!:)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...