«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 10:15:39

Головна » 2009 » Квітень » 21 » Закарпаття: Найгірше до літнього відпочинку готуються в Ужгороді



Закарпаття: Найгірше до літнього відпочинку готуються в Ужгороді
13:42:49
 
Ще трохи більше місяця і в школах розпочнуться літні канікули. Перед багатьма батьками знову постане стара проблема: куди подіти дітей? Дідусі-бабусі, на жаль, є не в усіх, а придбати дорогу путівку до табору (коли тільки за один день перебування там доводиться платити щонайменше по 150-200 грн.) може не кожен. Тому цього літа обласна влада вкотре організовує літній відпочинок та оздоровлення закарпатських школярів.

 

Цього року, за словами т. в. о. заступника голови облдержадміністрації Омеляна Мателешки, літнє дозвілля школярів чітко розмежували на «оздоровлення» і «відпочинок». Зміни були викликані Законом  України, який набрав чинності з 1 січня цього року, «Про відпочинок і оздоровлення». Ще торік будь-який відпочинок школярів називали оздоровленням, хоча він проводився лише на базі звичайних таборів, без застосування оздоровчих процедур.

 

Новий закон розмежував ці два поняття, і відтепер відпочинок школярів триватиме 14 днів, а оздоровлення – 21. Завдяки такому розмежуванню, стане відомо, скільки дітей, з тих, що потребують, оздоровилися, а скільки ні. Оздоровлюватися в пансіонатах і санаторіях (зокрема в дитячих «Маляткові» і «Човні») зможуть тільки діти, що перебувають на диспансерному обліку (інваліди, діти з певним діагнозом), решта ж школярів (діти з багатодітних, соціально незахищенних родин, ті, що стоять на обліку в міліції) відпочиватимуть у звичайних стаціонарних або денних таборах.

 

Усього цього літа в Закарпатті зможуть відпочити й оздоровитися більше 72 тисяч дітей. Це, незважаючи на кризу, тільки дещо менше, аніж торік, зауважує Омелян Іванович. По грошах область від кризи втратила також  небагато – на відпочинок і оздоровлення разом зі спонсорськими коштами буде спрямовано майже 20 мільйонів гривень.

«Найбільше коштів на літню оздоровчу кампанію школярів залучили Тячівщина, Ужгородщина, Берегівщина, Рахівщина, Міжгірщина, Мукачівщина, - каже Омелян Мателешка. – Великі проблеми існують із організацією відпочинку в Ужгороді (всього 500 тисяч гривень вистачить, щоб відправити до таборів тільки 16 відсотків ужгородських школярів) і в Берегові. Лишається сподіватися, що ці міста до початку літа віднайдуть додаткові гроші».

 

А якщо ж ні, то, виходить, більшість дітей будуть віддані вулиці. А це, як відомо, не призводить ні до чого хорошого, оскільки в такій ситуації батьки вимушені ризикувати життям і здоров’ям власного чада.

 

Ті ж, кому пощастить більше, відвідають цього літа 551 літній табір. 485 з них – з денним перебуванням, тобто табори, організовані при школах, 19 заміських (стаціонарних) таборів і 2 санаторії. Чимало школярів поїдуть влітку на Азовське та Чорне моря в районі Одещини.

 

«Як і минулими роками, цього літа путівки на оздоровлення та відпочинок отримають й обдаровані діти, – каже Омелян Іванович. – Наприклад, для юних художників у області працює літня база відпочинку в селі Чинадійово на Мукачівщині, талановитих хустян береться оздоровлювати тамтешня влада. Такі табори діятимуть у багатьох районах області».

 

Залучатимуться цьогоріч до оздоровчої кампанії і, власне, медики. Саме за їхніми рекомендаціями діти отримають путівки в санаторії та пансіонати, відповідно до типу захворювання. Адже дуже важливо, щоб путівки до санаторно-лікувальних закладів потрапляли за призначенням. Тим більше, що часто область не в змозі забезепечити ними усіх дітей-інвалідів. Так, минулого року було виділено лише 660 путівок для інвалідів при щорічній потребі 3 тисячі. А кількість дітей-інвалідів щороку збільшується. Лише торік на обліку в краї перебувало понад 5450 дітей-інвалідів зі вродженими аномаліями розвитку, розладами нервової системи чи порушеннями психічного здоров’я.

 

В  десяти спеціалізованих навчальних закладах протягом 2008-2009 навчального року освіту здобуває 846 дітей з обмеженими можливостями. Ще 88 навчаються в спеціалізованих класах у звичайних загальноосвітніх навчальних закладах, а 286 проходять шкільний курс вдома. В професійно-технічних закладах навчаються 46 дітей-інвалідів, а 317 здобувають вищу освіту.

 

Наразі триває підготовка таборів, які вже за два місяці зможуть прийняти перших відпочиваючих. Це питання, до речі, перебуває на особистому контролі голови облдержадміністрації.

 

Сніжана РУСИН
 
 
 
Категорія: Ужгород | Переглядів: 610 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Гостре для Закарпаття питання – відселення жителів зі зсувонебезпечних територій спробував вирішити Олег Гаваші
В Україні повністю заборонять рекламу ліків
Погода у Закарпатті на 18 листопада 2009 року
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...