«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 16.05.2024, 18:12:11

Головна » 2012 » Січень » 5 » Чим годують малюків у дитсадках закарпатської Приборжавщини?



Чим годують малюків у дитсадках закарпатської Приборжавщини?
15:08:42
 

Загальновідомо, що для того, аби діти росли здоровими, слід дбати про їх повноцінне харчування, якість продуктів та калорійність їжі. Батьки малюків, які відвідують дошкільні навчальні заклади, начебто, й спокійні за них. Збентеженими вони стають тільки тоді, коли ЗМІ порушують проблеми харчування в дитсадках та висвітлюють випадки гострих харчових отруєнь, що спалахують час від часу в тому чи іншому закладі різних регіонів України.

Саме тоді цікавляться й схвильовано замислюються над тим, як же харчують дітей у нас, на Виноградівщині? Отож, про те, як здійснюється санітарний нагляд і контроль харчування у дитсадках, ми спілкувалися з лікарем відділення гігієни дітей і підлітків Виноградівської райСЕС Наталією ДАНКОВИЧ:

– У нашому районі функціонують 43 дошкільні навчальні заклади. Зазвичай протягом року двічі проводимо планові перевірки, крім того, здійснюємо й позапланові – рейдові (на виконання доручень обласної санепідемстанції, райдержадміністрації або на вимогу районної прокуратури спільно з їх співробітниками, комплексні – зі спеціалістами відділу освіти РДА, райлікарні). Залучаємо максимум фахівців, аби кожен пильнував дотримання норм свого профілю.

Минулого року, приміром, три рейдові перевірки проводилися сугубо по харчуванню в ДНЗ. Здійснювався лабораторний контроль і продуктів, і готової їжі (молочної і м’ясної – на бакдослідження). Окремо ведеться дослідження калорійності страв, якості на бакпоказники, аналіз термічної обробки, токсикологічне дослідження овочів на вміст нітратів, а також обстеження джерел водопостачання. Звертаємо увагу й на утримання приміщень харчоблоку в належному стані, забезпечення технологічними процесами, дотримання поточності страв. Звісно ж, виявляємо й порушення..

Часто зустрічаються випадки недотримання терміну зберігання продуктів, товарного сусідства, отримання продуктів харчування без супровідної документації. Виявляти доводилося й продукти, термін використання яких уже зійшов (це порушення переважно на совісті постачальників та персоналу), або такі, які заборонені для використання у дитсадках. Недопустимими в дитячому харчуванні є ті, які містять рослинні жири, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі, синтетичні барвники. Останнім часом – це спреди замість масла, згущене молоко з пальмовою олією, «Сметанка» сумнівної якості замість натуральної сметани.

Всі ці продукти не відповідають вимогам дитячого харчування. На жаль, трапляються випадки, що в дитсадках на це не звертають увагу, коли постачальники завозять їм товари. Між іншим, беручи до уваги Постанову КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», можна сказати, що 100-відсоткового виконання норм у нас немає ніде. Втім, це повсюдне явище. Не виконуються вони і в інших регіонах країни. Аналіз харчування дітей ми проводимо щоквартально. Тож бачимо, що основні продукти, потрібні для дитячого організму, діти недоотримують. Для їх закупівлі використовуються в основному батьківські кошти.

Одноденне харчування дитини в дитсадку коштує орієнтовно від 5-6 до 10 гривень (у залежності від фінансових можливостей місцевих рад). Найкращий стан справ у Королеві – 11 грн., по місту – 7 грн. Слід зазначити, що є садочки, де риба і сир молочнокислий, в зв’язку з проблемним фінансуванням, у дитячому харчуванні зовсім не використовують. В районі ж у межах вимог не виконуються норми навіть овочів і фруктів, хоч вони, здавалося б, й недорогі цьогоріч. А загалом у харчуванні дітей, які відвідують дитсадки, переважають каші та мучні страви.

Що ж стосується продуктів, термін придатності яких зійшов, то в ході рейдових перевірок ми виявляли в деяких дитсадках таке масло, сметану, печиво. Торік було винесено 29 постанов про накладення штрафів на посадових осіб дошкільних навчальних закладів, причетних до виявлених порушень санітарних норм стосовно дитячого харчування. Втім, дякувати Богу, спалахів токсикоінфекцій чи гострих харчових отруєнь у дитсадках нашого району не було. Та й загалом, персонал дошкільних закладів старається в межах своїх фінансових можливостей забезпечувати дітей якісною і смачною їжею, приміром, урізноманітнюючи меню чи пропонуючи малятам свіженьку випічку.

Підготувала Ганна КОБАЛЬ

karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 456 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
У Росії пенсіонер спалив себе перед будівлею мерії
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...