Американські учені з університету Каліфорнії вважають, що вживання жирної їжі покращує пам`ять. Поліпшення пам’яті відбувається в результаті дії на головний мозок гормону oleoylethanolamide, який утворюється в кишечнику з олеїнової кислоти. Фахівці сподіваються на основі одержаних даних створити нові ліки для лікування проблем, пов`язаних з пам’яттю.
Експерименти на щурах вже показали позитивний результат від прийому OEA. Експерти планують проведення подальших досліджень по вивченню впливу OEA на пам’ять.
Олеїнова кислота - найбільш поширена в природі ненасичена кислота. Міститься в багатьох рослинних і тваринних жирах у вигляді складних ефірів - гліцеридів:
- в оливковій олії до 81%
- в соняшниковій до 40%
- в арахісовій до 66%
- в яловичому жирі 41-42%
- в свинячому 37-44%
- в трісковому 30%.
|