«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:51:27

Головна » 2009 » Червень » 2 » Стельмаху загрожує кримінальна справа



Стельмаху загрожує кримінальна справа
15:20:52
Рахункова палата знайшла серйозні порушення у рішеннях Нацбанку.
 
Керівництво НБУ звинувачують у необґрунтованому виділенні грошей банкам і негативному впливі на гривню.

 

Рахункова палата знайшла серйозні порушення в діяльності Національного банку, яка здійснювалася протягом осені-зими 2008 року. Такий висновок було зроблено після того, як Рахункова палата отримала доступ до документів, які охороняються банківською таємницею.

 

Поки невідомо, що це означатиме для голови НБУ Володимира Стельмаха. З одного боку, знайдених фактів недостатньо навіть для скандалу у Верховній раді, тому що не доведені найбільш резонансні звинувачення минулої осені - "відкати" за рефінансування та "кришування" валютних спекуляцій.

 

З іншого боку, за інформацією джерела "Економічної правди" у парламенті, знайдених фактів достатньо для порушення кримінальної справи за звинуваченням у необережному використанні державних коштів.

 

"Діяльність Нацбанку в жовтні-грудні 2008 року щодо забезпечення стабільності банківської системи шляхом рефінансування банків під програми фінансового оздоровлення супроводжувалася прийняттям неправочинних та необґрунтованих рішень", - наголошується у доповідній записці Рахункової палати на адресу Тимчасової слідчої комісії парламенту з питань перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи.

 

Контролери не зробили гучних заяв, проте ретельно перерахували порушення, вчинені, на їхню думку, НБУ. Факти в записці викладені досить сухо. "Із 32 постанов, прийнятих правлінням НБУ, 31 постанова про надання 17 банкам стабілізаційних кредитів під програми фінансового оздоровлення на загальну суму понад 39 мільярдів гривень, не відповідала вимогам чинних нормативно-правових актів", - зокрема йдеться в документі.

 

Також зафіксовано, що рефінансування надавалося без нотаріального засвідчення застави, а обсяги наданих кредитів перевищували межі, максимально дозволені з точки зору банківського ризику. 7,6 мільярда лише на прохання уряду отримав "Нафтогаз України", що не є операцією з підтримки ліквідності.

 

Базуючись на суб'єктивних підходах, правління НБУ "неправомірно прийняло 14 рішень про надання стабілізаційних кредитів 11 банкам на суму 14,8 мільярда гривень". Неправомірність була хоча б у тому, що під отримання стабкредитів не було програм фінансового оздоровлення та не приймалася гідна застава.

 

На думку Рахункової палати, НБУ роздавав гроші, виходячи з власного розуміння ситуації, та не забезпечив джерела їх повернення. Якщо банки збанкрутують, юридично ці кошти повернути буде важко. Цей факт може коштувати регулятору щонайменше розборок із прокуратурою.

 

Рахункова палата окремо виділила ще два моменти. По-перше, Нацбанк призначав різні відсоткові ставки за користування власними кредитами. "Різниця сягала 1,5-2 рази - від 12% до 22%, що свідчить про суб'єктивний підхід при прийнятті таких рішень", - говориться у документі.

 

По-друге, одному з банків строк сплати відсотків за користування кредитами був перенесений з жовтня-грудня 2008 року на 2009 рік. "...Що призвело до неотримання Національним банком у 2008 році доходів у сумі 152 мільйонів гривень", - зазначили у Рахунковій палаті.

 

Контролери також проаналізували, чи існує зв'язок між наданим рефінансуванням та операціями на валютному ринку. Згідно з їхніми даними, отримані кредити таки пішли на валютний ринок, після чого гривня різко девальвувала. Рахункова палата пояснила це "відсутністю контролю за використанням коштів з боку НБУ".

 

"Заходи НБУ хоча і сприяли нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи та забезпеченню стабільності банківської системи, однак мали негативний вплив на ситуацію на валютному ринку країни. Причиною цього стала відсутність контролю за використанням отриманих коштів рефінансування під програми фінансового оздоровлення, внаслідок чого значну їх частину було спрямовано банками на закупівлю іноземної валюти, що створювало додатковий тиск на обмінний курс гривні. В результаті, протягом жовтня-грудня офіційний курс гривні до долара знецінився майже в 1,6 рази", - стверджується у доповідній записці.

 

В той же час, у документі не викладено жодної інформації, крім констатації фактів. Незважаючи на це, один із парламентських експертів вважає, що виявлені факти можуть спричинити гучний скандал.

 

За словами експерта, вже найближчим часом Тимчасова слідча комісія ВР з питань перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи може висунути дуже жорсткі звинувачення. Зокрема, про те, що дії Нацбанку були непрозорими, упередженими на користь окремих банків, мали ознаки корупції і призвели до масштабної інфляції та різкої девальвації національної валюти.

 

"Якщо після цього не з'являться кримінальні справи, то це вже питання до правоохоронних органів. Як, власне, і питання, чому їх немає досі", - наголосило джерело.

 

На його думку, вже один факт може коштувати Стельмаху більше, ніж посади. Внаслідок необдуманої політики рефінансування у жовтні-грудні 2008 рок, НБУ може отримати неповернення рефінансування, та не матиме адекватних джерел погашення.

 

В разі ж, якщо НБУ не отримує застави за свої гроші, виникає суттєвий ризик втрати державних коштів. За деякими прогнозами, кількість тимчасових адміністрацій у фінансових установах України може зрости до 50, і це спричинить серйозну проблему з повернення грошей державі.

 

"Під загрозою мільярди гривень платників податків. Хто буде компенсувати ці збитки? Як на мене, це мінімум зняття з посади, а як максимум - тюрма", - підкреслив парламентський експерт.

 

Проте, у Національному банку висновків Рахункової палати не бояться. На думку директора департаменту зовнішньоекономічних відносин та зв'язків з громадськістю НБУ Сергія Круглика, цей документ не може мати жодних наслідків.

 

"А що у висновку є такого, що б заслуговувало уваги? Рахункова палата отримала ті ж документи, що і Тимчасова слідча комісія Верховної ради. А Нацбанк за власний рахунок ще й робить аудит своїх рішень про надання рефінансування та проведення інтервенцій восени 2008 року. Це вимога МВФ", - розповів він.

 

За словами Круглика, всі звинувачення в бік Нацбанку були зроблені на хвилі політичного ажіотажу. "Де ж підтвердження "відкатів", про які так багато говорили? Якщо є кримінал, де хоч одна кримінальна справа?" - спитав він.

 

Погодився з тим, що Нацбанк може уникнути переслідування, і один із членів фінансового комітету Ради. "Знаєте, як там мудро все зроблено? Усі рішення прийняті колегіально. Ну не будете ж ви саджати за ґрати все правління Нацбанку!" - зауважив він.

 

На думку депутата, навіть за наявності гучного скандалу НБУ почне тягнути час. "Через кілька місяців почнуться вибори, і інтерес до цієї теми вщухне. А там ще, дай Бог, почнеться відродження кредитування. Так вони там, у Нацбанку, ще будуть серед героїв ходити", - підсумував він.

 

Нагадаємо, на початку цього року Верховна рада з ініціативи прем'єра Юлії Тимошенко спробувала звільнити голову НБУ Володимира Стельмаха. 26 січня ВР ухвалила постанову, якою було визнано недійсним призначення Стельмаха на посаду 16 грудня 2004 року.

 

Втім, суттєвого впливу на роботу Стельмаха це не мало, і з посади він не пішов. Пізніше Конституційний суд ухвалив рішення, згідно з яким звільняти та призначати керівника Нацбанку можна виключно за поданням президента, тим самим скасувавши звільнення Стельмаха.

 

Пізніше президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко домовилися не звільняти Стельмаха з посади.
 
 
 
Категорія: Фінанси | Переглядів: 490 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Гривні загрожує обвал до 16 гривень за долар
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...